Krzem był pierwiastkiem, którego naczenia do niedawna nie znano. Uważany za cząsteczkę bez istotnego wpływu na życie i zdrowie człowieka. Prowadzone w ostatnich latach badania wskazały, że jego zawartość w organiźmie jest niemal dwukrotnie wyższa, niż żelaza. Jego obecność w naszych komórkach jest zatem bardzo znacząca. Krzem znajduje się m.in. w komórkach krwi, kości, ścięgien, mięśni, skóry, wątroby, śledziony, trzustki, serca, naczyń krwionośnych. Jest częścią składową wszystkich żywych komórek, wraz z wiekiem poziom tego pierwiastka spada.
Ocenia się, że 90% populacji cierpi na niedobór krzemu.
Krzem i sport
Suplementacja krzemem jest niezbędna i zalecana sportowcom, niezależnie od uprawianej dyscypliny, ze względu na zwiększony poziom stresu, eksploatacji organizmu, oraz regenerację i rekonwalescencję pourazową.
Krzem:
- ma istotny wpływ na rozwój organizmu, szczególnie w fazie wzrostu,
- stymukuje wzrost, zmniejsza ryzyko zaburzeń prawidłowego rozwoju rozwoju przetrenowaniem lub urazem,
- w przypadku urazów przyspiesza proces regeneracji, jego prawidłowe stężenie w organiźmie zmniejsza ryzyko kontucji,
- wspomaga syntezę kolagenu, zapewnia skórze elastyczność i spowalnia procesy starzenia,
- utrzymuje w dobrej kondycji włosy i paznokcie,
- pomaga w walce z osteoporozą i zyrodnieniem stawów,
- poprawia kondycję tkanki łącznej oraz wytrzymałość tkanki kostnej,
- wzmacnia naczynia krwionośne, zwiększając ich elastyczność,
- zapobiega odkładaniu się cholesteloru,
- usuwa toksyczne substancje z komórek organizmu,
- jest pomocny w profilaktyce przeciw osteoporozie, chorobie Alzheimera, cukrzycy.
Przyczyny niedoboru Krzemu:
- występuje w przyrodzie w postaci wielkocząsteczkowych, niegraniczonych, nierozpuszczalnych w wodzie i trudno przyswajalnych krzemionek,
- oczysczanie wody w procesach filtracyjnych i jej fluorowanie,
- alkalizacji ziem uprawnychsolami wapnia – uniemożliwia kumulację krzemu w owocach, warzywach i zbożach,
- stosowanie technologiirafinacji i oczyszczania żywności z łupin i błonnika, pozbawiania jej krzemu
Suplementacja krzemu jest konieczna i niezbędna!
Rola krzemu w organiźmie
Wpływ krzemu na kości i stawy:
- wspomaga syntezę włókien kolagenowych,
- zwiększa wytrzymałość i elastyczność ścięgien,
- chroni przed zwyrodnieniami stawów, zapewniając im elastyczność,
- poprawia jakość tkanki kostnej i chrzęstnej,
- przyspiesza zrost kości,
- pomaga w profilaktyce przeciw osteoporozie,
Wpływ krzemu na układ sercowo-naczyniowy:
- poprawia szczelność naczyń krwionośnych,
- wzmacnia i uelastycznia naczynia krwionośne,
Wpływ krzemu na skórę:
- wspomaga syntezę włókien kolagenowych, mających wpływ na młody wygląd skóry,
- zapewnia elastyczność, grubość i gęstość skóry,
- zapobiega zwiotczeniu i innym objawom starzenia się skóry,
- skutecznie walczy z powstawaniem cellulitu,
- wspomaga gojenie się zmian chorobowych na skórze (trądzik, łuszcyca, atopowe zapalenie skóry, egzema),
- skraca proces bliznowacenia skóry,
- wzmacnia włosy i paznokcie.
Właściwości detoksykacyjne krzemu:
- jest antagonistą kadmu, ołowiu, rtęci, chromu, potasu i fluoru – zmniejsza ich poziom w organizmie,
- ogranicza przyswajalność glinu – jednego z najbardziej neurotoksycznych metali, podejrzewanego o przyczynę powstania choroby Alzheimera.